 |
Bıldırcın kuşu |
@Kuzubudu adresindeki twitter sayfasında Osmanlı-Türk mutfağına dair bilgiler
paylaşan Kutsi Akıllı isimli twitter kullanıcısı, Osmanlı
döneminde bıldırcın kuşunun da turşusunun kurulduğu bilgisini paylaştı. Kutsi
Akıllı, şunları kaydetti:
“Osmanlı’da hemen her şeyin turşusu kurulurmuş. Kuşun bile.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Erzincan’ın Kemah İlçesine ilkbaharda “menn ve
selva” isimli bir İsa kuşunun geldiğini söyler (bıldırcın). Kemah halkı, bu
lezzetli kuşları avlayıp, tuzla turşu kurup, kışın yermiş.
Kıbrıs’ta ise başka bir kuşun turşusu yapılıyormuş. O
zamanlar Kıbrıs’ta pulya kuşu deniliyormuş bu kuşa. Hatta deyimi varmış: “Pulya
gibi kızcağız idi”… İçki sofralarının en güzel mezelerinden biri kabul
ediliyormuş bu turşu ve büyük ölçüde Avrupa’ya ihraç ediliyormuş.”
 |
Pulya kuşu |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder